Home

Voorwoord

Home


Bij mijn onderzoek naar de herkomst van onze achternaam en onze voorvaderen begint onze achternaam van Hirsel in de geboorte akte van de Burgelijkestand van Woensel deel 6 jaar 1840 akte 37 bij de geboorte van Lambertus van Hirsel.

Daar staat aan de zijkant bij geschreven dat er in 1862 een correctie is uitgevoerd. Bij verder onderzoek blijkt dat in de akte van overlijden die ingeboekt is in de Burgelijkestand van Son en Breugel deel 30 jaar 1842 akte 32 bij het overlijden van Jan van Hees op dinsdag 17 oktober 1842, aangegeven door zijn oudste zoon Wilhelmus van Hees, zoon van een eerder huwelijk met Elisabeth van de Meulengraaf, ook aan de zijkant geschreven staat dat de achternaam niet van Hees moet zijn, maar van Hirsel .

Deze naamscorrectie is compleet te lezen in de Burgelijkestand van Son en Breugel deel 32 jaar 1862 akte 4.

Daar is de aanvraag van naamscorrectie gedaan door zijn 2e zoon Lambertus van Hirsel uit het huwelijk met Petronella Severijns en deze aanvraag is te lezen op  deze pagina en de vertaling vind u op deze pagina.

Daaruit blijkt ook dat hij (Lambertus van Hirsel) deze aanvraag als enigste heeft gedaan. Zijn halfbroer Wilhelmus en zijn twee zussen Willemijn en Johanna zijn onder de naam van Hees verder gegaan.

Bij het verder terug zoeken ben ik diverse achternamen tegen gekomen zoals van Hees , van Hessen , van Heessel , van Hessel en  van Hissel . Bij het bekijken en vergelijken van diverse aktes was er iedere keer een constante naam die altijd terug kwam en die niet veranderd is, en die naam was Gertrudis Foelen .

Dit is de vrouw van Hendrikus van Hessen/Hessel en moeder van de kinderen Joannes van Hessen, Anna Maria van Hees, Anna Maria van Hessen en Henricus van Hessen.

Daarom begint onze stamboom met verschillende achternamen.